A rendezvényekre on-line jelentkezhet. BelépésRegisztrációElfelejtett jelszó
Béres Ferenc Országos Református Éneklő Verseny
Verseny kategória: 
Művészeti versenyek
Ének- és éneklő versenyek (zsoltár- dicséret, népdal- népének)
Verseny kiíró: 
Budapest-Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolája
Meghirdetés köre/célkorosztály: 
1-8. évfolyam

A verseny egyéni és vsoportos kategóriában kerül megrendezésre.

Egyéni kategóriában   k o r c s o p o r t o n k é n t   e g y   v e r s e n y z ő   indítható.

Az egyéni versenyre 3 kötelező énekkel (1 genfi zsoltár, 1 dicséret és 1 népdal egyik versszakával) és 1 szabadon választott népdallal – lehetőleg az erdélyi tájegységből – (min. 2 versszakkal) kell felkészülni. A Dicséret kategóriában megadott két dicséret közül csak az egyikből kell felkészülni! A versenyző diákok a saját hangfekvésüknek megfelelő hangnemben énekeljék a dalokat, tehát ez nem biztos, hogy megegyezik a lejegyzés hangnemével! Ehhez segítségül küldünk a Kottamellékletben "Kezdőhang-kérő lapot". Ez alapján a zsűritagok készséggel megadják a versenyzőknek a kezdőhangokat. Minden felkészítő kollégát bátorítunk, hogy éljen ezzel a lehetőséggel!

A zsoltárok és dicséretek a Református Énekeskönyvben („Énekeskönyv magyar reformátusok használatára” Kálvin Kiadó, első kiadás, 1948), a diézises zsoltár és a kötelező népdalok a Kottamellékletben találhatóak. A kötelező népdalok a Kodály—Vargyas: A magyar népzene c. könyv példatárából valók (Zeneműkiadó, ötödik kiadás, 1971).

Csoportos kategóriában is ko lá nk é nt egy cso p or t ne ve z het ő 3 versenyzővel. A csoportos verseny alsós (1-4. évfolyam) és felsős (5-8. évfolyam) kategóriában kerül megrendezésre. (Iskolánként tehát csak az egyikre lehet nevezni!)

A csoportos kategóriában nincs kötelező anyag: előadandó 1 református zsoltár vagy dicséret legalább 2 verssel és egy – legfeljebb 3 perces – népdalcsokor, lehetőleg erdélyi dalokból összeállítva. A csoportos kategóriában résztvevők nem indulhatnak egyéni kategóriában. A versenyre azok a diákok jelentkezhetnek, akik saját kategóriájukban, a helyi, iskolai előválogatón első helyet értek el.

A versenyző diákok értékelésének szempontjai:

• biztos dallam- és szövegtudás

• tiszta intonáció

• stílushű, átélt, kifejező előadásmód

• csoportos kategóriában ezeken kívül a megszólalás és megjelenés egységessége

 

 

 

Verseny időpontok
Verseny nevezési határidő: 
2019.03.14.
Verseny döntő időpontja: 
2019.04.05.